
Natuurgezuiverde Zwemvijver

Natuurgezuiverde Zwemvijver: Een Levendig Waterparadijs
Welkom bij de Natuurgezuiverde Zwemvijver, een schitterend voorbeeld van hoe natuur en techniek samenkomen. De hoge hagen geven deze ruimte besloten karakter waardoor het een heerlijk plek is om tot rust te komen.
Van Cricketveld naar Natuurlijke Oase
Deze vijver, ontworpen door Klaas Noordhuis, bevindt zich op een plek die eerst een cricketveld was en later een groentetuin. De overgang van een cricketveld naar een zwemvijver was een bewuste keuze om een vaste waterbron voor de fauna die in de Parktuin woont, te creëren. De unieke vorm van de vijver is ook goed zichtbaar vanaf de Uitkijkpost, waar je een mooi overzicht hebt van het ontwerp en de omliggende natuur.
Natuurlijke Zuivering: Milieuvriendelijk en Efficiënt
Deze vijver wordt op een natuurlijke manier gezuiverd, zonder het gebruik van chemische middelen. Planten in het ondiepe gedeelte, samen met lava steentjes en een pomp, houden het water helder. Dit systeem zorgt ervoor dat de vijver niet alleen schoon blijft, maar ook veilig is voor de diverse dieren die hier komen. Van vogels die hun bad nemen tot kikkers die zwemmen, en van reigers die vissen tot reeën en egels die komen drinken – deze vijver is een levendige plek om fauna te bewonderen.
Een Thuis voor Klein en Groot Leven
Het ondiepe gedeelte is ideaal voor kleinere dieren zoals egels, die hier kunnen drinken. In het voorjaar zie je jonge libellen uit het water komen, en rond de vijver leven ook salamanders. Tijdens warme dagen baden vogels in de vijver, en in de vroege ochtend of schemering zie je het meeste leven rond de vijver. Het is een geweldige ervaring om de vijver te bezoeken tijdens de rustige vroege ochtend of late schemering, wanneer het leven rondom de vijver op zijn levendigst is.
Met een maximale diepte van 1,45 meter is de vijver niet bedoeld om in te duiken.
Zwemmen in de vijver
Bij de zwemvijver staat een bord met informatie over de zwemtijden. Vergeet niet om via het steigertje het water in te stappen en niet via de lavastenen om de delicate zuiverende planten te beschermen. Let op de regels voor gebruik en respecteer de natuur om je heen.
Vorm: Klaas T. Noordhuis
Ontwerp: Johan Boersma Water Leven
Gebouwd door: Christian Kolk KTK