
Pronkjewail van het Hogeland
Haar allure en rijke geschiedenis verwondert velen
-
Landhuis Oosterhouw kent een rijke geschiedenis door haar bewoners. Het prachtige huis werd in 1868 gebouwd als notariswoning voor Notaris H.A. Spandaw en is nu een Rijksmonument. Notarissen hadden in de 19e eeuw een prestigieus beroep. De notaris had veel verschillende functies in deze tijd. Zo waren zij ook de makelaar, de jurist, de veilingmeester, de bank en de bedrijfsadviseur in de regio. Met het bouwen van indrukwekkende kantoorwoningen zoals Oosterhouw, liet de notaris zien hoe goed het met hem ging.
Landhuis Oosterhouw is bijna 100 jaar lang een notariskantoor met woning geweest. Daarna is het een dokterspraktijk geworden en vervolgens werd het een woning en buitenplaats. Sinds de bouw van Oosterhouw is het Landhuis meer dan 25 jaar per eigenaar in bezit geweest. Daardoor zijn er maar een handvol eerdere bewoners.
-
Landhuis Oosterhouw heeft allure met haar uitstraling van een klassieke Italiaanse villa. De eclectische vormgeving en ornamentiek geeft het Landhuis een heel eigen karakter. Wie Oosterhouw heeft ontworpen in 1868 blijft een mysterie. Helaas zijn de originele bouwtekeningen ooit bij een archiefbrand bij de gemeente verloren gegaan.
De riante notariswoning telt zo’n 13 kamers en is meer dan 410m2 groot. Een groot deel van het interieur en exterieur is nog origineel, wat erg bijzonder is. In verschillende ruimtes kijk je terug in de tijd naar meer dan 100 jaar geleden. Tegelijkertijd is het Landhuis nooit bevroren in de tijd, elke generatie bewoners heeft zijn eigen erfgoed toegevoegd.
Het dak van Oosterhouw heeft er in de 19e eeuw waarschijnlijk heel anders uitgezien. Bij een grote verbouwing, ergens tussen 1905 en 1911 is waarschijnlijk de dakconstructie aangepast van een geknikt zadeldak naar de bijzondere vorm die het nu heeft. De eerste verdieping van het pand wordt nu gedragen door een staalconstructie, dit is uniek voor een pand van deze leeftijd in Nederland.
Het koetshuis is toen aangepast in de Zwitserse chaletstijl. Daarnaast zijn er veel Art Nouveau elementen aangebracht in deze periode. Met de verbouwing kreeg Oosterhouw ook luxe moderne uitbreidingen. Zo werd er in deze periode een centrale verwarming aangelegd en een inloop-notariskluis.
Tijdens de bewoning van C.O. Jellema en K.T. Noordhuis is de keuken aangebouwd en heeft Pieter Pander wandschilderingen gemaakt in de tuinkamer. Ook is de literaire bibliotheek van bekende dichter en oud bewoner C.O. Jellema nu nog steeds aanwezig.
-
Landhuis Oosterhouw wordt nog steeds particulier bewoond en dat is waardevol. Eigenaar en bewoner Tim Schoon zet zich in om het Landhuis te restaureren en te verduurzamen voor de toekomst. Zo is onder andere de stalen constructie van de eerste verdieping gerestaureerd, het dak vervangen en wordt het Landhuis voorzien van isolerende beglazing.
De Parktuin wordt ook grootschalig gerestaureerd en voor publiek opengesteld. Voor meer informatie over de Parktuin, klik hier
Oosterhouw is een bron van inspiratie voor toekomstig erfgoed
Even voorstellen..
Open Huis?
Doordat Landhuis Oosterhouw ook particulier bewoond wordt, is alleen de Gele Salon te bekijken tijdens normale bezoekersdagen. Op uitzonderlijke dagen, zoals Open Monumentendag, zijn ook andere delen van het Landhuis opengesteld. Via de agenda zie je welke dagen Het Landhuis open is.