Parktuin Oosterhouw

Ode aan drie eeuwen Tuinkunst

“Deze sprookjesachtige plek met haar boomrijke Parktuin is als een verborgen schat in het weidse open wierdenlandschap van Groningen”

  • Oosterhouw is gebouwd als Notariswoning in 1868. In deze tijd was het hebben van een tuin met exotische soorten een statussymbool. Daarom werd er bij het huis een landschapstuin (slingertuin) aangelegd met bijzondere soorten. Tijdens de aanleg van de tuin zijn er onder andere bomen gepland zoals de Witte Paardenkastanje, Goud-es en Treurbeuk. Deze, inmiddels 150 jaar oude bomen, staan ook nu nog in de tuin. En dat is bijzonder! Door de jaren heen is de tuin namelijk door veel veranderingen heen gegaan. Zo heeft het als houtplantage gediend en is het een schapenweide geweest.

  • In de jaren ‘90, nadat de tuin decennialang verwaarloosd was geweest, besloot Klaas T. Noordhuis de tuin terug te brengen. Hij ontwierp de prachtige Parktuin om de slingertuin heen, waardoor de tuin en het huis elkaar versterken; de Parktuin kent namelijk vier stijlen, die allen bij de bouwperiode van het Landhuis aansluiten. Hij legde de tuin aan met enkel periode correcte cultivars. Dat maakt de Parktuin tot een erg bijzonder beleefbare tuin- en landschapsgeschiedenis. Zoals Klaas het zelf omschreef; ‘een ode aan drie eeuwen tuinkunst.’

    Het ontwerp kent vele doorkijkjes en zichtassen. Daardoor kun je, wanneer je in de voortuin staat en de deuren van het Landhuis openstaan, helemaal tot in achterin de Parktuin kijken. Je kijkt dan uit op de grote witte parkbank die in de boomgaard staat. Ook al kun je vanaf de voortuin tot achterin de Parktuin kijken, kun je niet over deze zichtas lopen. De as gaat namelijk door vijvers heen. Om bij de parkbank uit te komen zijn er door de tuin kronkelende paadjes naar achteren. Daardoor ontdek je tijdens je weg naar het bankje, alle schoonheid die de tuin te bieden heeft.

Bijzondere Tuinen Groningen Oosterhouw

Renaissancetuin

  • De voortuin is een Renaissancetuin. Deze stijl past bij de Neoclassicistische bouwstijl van het Landhuis. De stijl is te herkennen aan de vele kniphagen en zichtlijnen. Het ontwerp bevat referenties naar alle classisistiche stijlen; van Renaissance tot Rococo en Barok. Leer meer over de Renaissance Tuin met de online tour

  • In de voortuin staan naast de strakke en complexe vormen buxus, ook een 150 jaar oude monumentale Treurbeuk (Fagus sylvatica 'Pendula'), een bijzondere magnolia en zeldzame soorten stinzenplanten zoals het Haarlems Klokkenspel en de Dichtersnarcis. Ook vind je in dit gedeelte van de Parktuin vele bijzondere oude rozen. Leer meer over de Renaissance Tuin met de online tour

Bezoek erfgoed Groningen

Engelse Landschapstuin

  • Achter het Landhuis is de tuin in de stijl van een Engelse Landschapstuin. Deze 19e eeuwse tuinstijl hoort bij de periode van de bouw van het Landhuis. Ondanks dat de tuin in het midden van de 20e-eeuw verwaarloosd werd zijn er verschillende elementen van deze ‘Groninger Slingertoen’ nog steeds bewaard gebleven, zoals de bult voor het theehuis, de monumentale Witte Paardenkastanje, de grote Treurbeuk (met de langste tak van Nederland!) en de Goudes Fraxinus excelsior 'Aurea’. Klaas Noordhuis heeft dit gedeelte tuin naar haar waarschijnlijke vorm teruggebracht en verder aangevuld met 19e-eeuwse elementen. De Landschapstuin bevat daarom alleen soorten die al in de 19e eeuw gecultiveerd waren. Op deze bijzondere manier biedt de tuin een unieke inkijk in hoe een Groninger Slingertuin er in de 19e eeuw uit kan hebben gezien.

  • In de slingertuin vind je naast de monumentale bomen een vele verschillende soorten stinzenplanten. Hier in de Parktuin bloeit de wisteria rijk in het voorjaar. Al wandelend over de slingerende paden kom je ook langs de azaleaheuvel, de victoriaanse rotonde en ontdek je onder andere de rozen, klimopbremraap en jasmijnen.

Dagje uit Groningen

Architectionische tuin

  • Dieper in de tuin bevindt zich de Architectonische tuin. De Architectonische stijl past bij de periode van de grote verbouwing van het Landhuis in de jaren 1912-1913. Tijdens de verbouwing werden Jugendstil en Art Deco elementen in het Landhuis aangebracht. De verbouwing is de inspiratiebron geweest voor het architectonische deel van de Parktuin. Je herkent de stijl aan de geometrische vormen, de lange zichtlijnen en hoge hagen. In dit gedeelte vind je ook de Uitkijkpost, de natuurlijke Zwemvijver, de Oranjerie, de Boomgaard en de Pompeiaanse spiegelvijver.

  • In het voorjaar vind je ook hier vele stinzenplanten en zie je de bloesems van de bomen in de boomgaard. Daarnaast ontdek je hier verschillende rozen, seringen, hortensia's en vlinderstruiken.

Bijzonder dagje weg Groningen Oosterhouw

Japans-romantisch bos

  • Het achterste gedeelte van de Parktuin is een Romantisch Bos met Japanse invloeden. Rond het einde van de 19e-eeuw was er in Nederland een grote interesse in Japan. Dit kwam niet terug in de beeldende kunst, maar ook in de tuinkunst. Het Romantische Bos heeft daarom ook Japanse invloeden. Er loopt slechts een enkel pad door dit gedeelte van de tuin. Dit pad loopt over het meditatiepad en langs een brug. Ook ontdek je hier het Prieeltje, ontworpen door Alex den Braver.

    Het bos heeft ook een belangrijke functie voor de natuur. Dit gedeelte geeft beschutting aan onder andere houtsnippen, egels, reeën, hazen en uilen.

  • Langs het Japanse meditatiepad vind je verschillende Japanse plantensoorten, kersenbomen en acers. In het voorjaar is de bodem van het bos wit van de daslook. Ook groeien hier veel inheemse planten. Dit is belangrijk voor de dieren die in de Parktuin leven.

De ruim 1 hectare grote Parktuin heeft elk seizoen weer een unieke en prachtige sfeer! Verspreid door de tuin zijn er verschillende locaties die jij kunt gebruiken voor jouw evenement.

Plantencollecties

Regelmatig komen de Parkvrienden van Oosterhouw samen en gaan we gezellig aan de slag in de Parktuin. Tussendoor genieten we samen van een heerlijke lunch. Ook als je geen tuinierervaring hebt ben je welkom