Samen genieten van Oosterhouw

Oosterhouw wordt een plek waar iedereen langs kan komen om te genieten van erfgoed en natuur! Wil je weten waar je straks van kan komen genieten op Oosterhouw? Hier lees je onze plannen. 

Om ook in de toekomst te kunnen blijven genieten van het Landhuis en de Parktuin, zet Stichting Behoud Oosterhouw zich in om deze prachtige locatie te herstellen en te verduurzamen. 

Parktuin Oosterhouw is ontworpen door oud-bewoner Klaas T. Noordhuis. Het is een invloedrijke plek in de Noord Nederlandse tuinarchitectuur. Daarnaast is het een inspiratiebron voor kunst, literatuur en ander cultureel erfgoed.

Parktuin Oosterhouw Leens Groningen

Stichting Behoud Oosterhouw brengt het unieke ontwerp van Klaas T. Noordhuis terug en zal de historische elementen in de tuin herstellen. Zo kunnen we iedereen verwelkomen om langs te komen en deze bijzondere tuin te ervaren.

Het Landhuis wordt weer in oude glorie hersteld. Vanaf 2022 starten de eerste werkzaamheden aan het dak en de constructie van de eerste verdieping met steun vanuit de GRRG-subsidie van Provincie Groningen.

 
 

De Renaissancetuin

De Renaissancetuin brengt je, met haar strak geknipte hagen en rozen, terug naar het jaar 1868 waarin Oosterhouw gebouwd is. Op het plein onder de rozenbogen, aan de zijkant van het landhuis, kun je komen uitrusten van je wand- of fietstocht door de omgeving. Bij de oude veranda koop je leuke producten en vind je meer informatie over deze bijzondere plek. Neem ook eens een kijkje in de plantenserre, waar we jonge planten kweken om mee te nemen naar je eigen tuin of balkon.

 

De Landschappelijke Tuin

Zodra je door de ingang bent, sta je oog in oog met de indrukwekkende 150-jaar oude monumentale bomen die bij Oosterhouw horen. Onder de langste tak van Nederland door kijk je hier dwars door de tuin naar achteren, de boomgaard in. Hier in de landschappelijke slingertuin, ontworpen rond 1868 door Th. F. Uilkens, ontdek je de tuin via kronkelende paden tussen de azaleas door. Of kom genieten van de geur van de wisteria onder de pergola. Hier kijk je uit op het kenmerkende witte Theehuis aan de overkant. Kom je langs in het vroege voorjaar? Dan kun je hier genieten van de bloemenzee aan sneeuwklokjes en andere stinzenplanten die dan als een deken over de landschapstuin ligt.

 

De Architectonische Tuin

Via het brugje naar het zandpad wandel je hier het architectonische deel van de tuin in. Langs het pad staat een groot stenen kruidenbed gevuld met kleine witte bloemen van lievevrouwebedstro. De gouden regen drapeert zich als een bedhemel over dit kruidenbed. Hier vind je ook de Oranjerie die weerspiegelt in de Pompeïaanse vijver. Langs de zichtlijnen staan meterslange uniek gevormde hagen. Loop de boomgaard binnen en pluk hier een appel, peer of pruim. Of stap het verhoogde voormalige cricketveld binnen om de natuurvijver met zuiverende planten te bewonderen.

 

Het Romantische Bos

Het romantische bos is een schuilplaats voor vele dieren zoals reeën, hazen, egels en vele vogels. Via de brug wandel je hier over het meditatiepad tussen de bomen door. In het voorjaar staat hier de daslook volop te bloeien wat samen met de vele varens en kersenbloesems een spektakel is om doorheen te wandelen.

 

De Oranjerie

In de oranjerie, achterin de tuin, kun je vanaf 2023 genieten van voorstellingen, exposities, evenementen en lezingen. Deze ruimte kun je ook boeken voor je eigen evenement. Deze prachtige oude oranjerie komt oorspronkelijk uit Hortus Botanicus Utrecht en wordt volledig hersteld. Binnenin de kas groeien de kiwiplanten. De vloer van de kas wordt als canvas gebruikt door Groningse kunstenaars. De eigentijdse schilderingen verbinden dit binnenverblijf met de tuin buiten. Vanuit de Oranjerie kijk je door de lange laan met strak geknipte taxushagen naar het weidse Groningse landschap.

 

De Uitkijkplaats

Vanaf de uitkijkpost kijk je uit over het prachtige weidse Wierdenlandschap en leer je over het ontstaan van het UNESCO Werelderfgoed Waddengebied. Ook zie je vanaf deze hoogte een geweldig overzicht van de parktuin, omsloten door de bossige windsingels.

 

De Gele Salon

Stap Landhuis Oosterhouw binnen en ontdek hier de Gele Salon. In de Salon proef je de sfeer van een 19e eeuws Notariskantoor uit de tijden van oud-bewoner H.A. Spandaw, die het huis liet bouwen. Ben je op zoek naar een unieke locatie voor vergaderingen of presentaties? Je kunt de Gele Salon binnenkort ook boeken!

 

Heb je een vraag over de activiteiten en/of werkzaamheden die gaan plaatsvinden op Landhuis en Parktuin Oosterhouw? Stuur ons dan een berichtje