De plattegrond van Parktuin Oosterhouw

(ontwerp Klaas T. Noordhuis, 1989)


Allereerst tonen wij u een overzicht van de totale Parktuin, die in vier verschillende hoofdstijlen is ingedeeld. Klik op een van de onderdelen om deze tuingedeelten vergroot en met foto's geïllustreerd te zien.


Achter lag in schoel van hoge hegen

'n oetgestrekte toen in zun te bruien

doar de wereld gewazzen ale aandacht kreegn

en bie haarstdag de doalias nog bluiden

 

Classicistisch deel. Voor het huis ligt een strak geschoren tuin. Vanuit de verschillende gezichtshoeken zien we verschillende stijlen. Van links naar recht kijkend zien we alle Renaissancekenmerken, midden voor het huis richting het huis kijkend Barok en op de stoep staand de tuin inkijkend Rococo. In dit tuingedeelte groeien 70 verschillende oude, uitsluitend roze rozen die alle in 1868 al in cultuur waren.

 

Landschappelijk deel. De schapenweide met monumentbomen, zoals we in 1989 aantroffen, is teruggebracht in de Engelse Landschapsstijl. Het voor deze stijl kenmerkende doorlopende pad door het gras is niet bestraat, maar bezand. Een deel van de grasvelden wordt in juli gemaaid om de stinzenplanten kans te geven rustig af te sterven.

 

Natuur-geïnspireerd deel. Japans geïnspireerde vlonders van beton, bereikbaar via een rode brug, lopen hier over 'schidpadden' met slaapkamergeluk. Blauwe Draak en witte tijger vindt u hier in de bosdelen. Bonzan, bonzai en Kin hin vervoeren u in Japanse sferen.

 

Architectonisch deel. De onverwarmde, doch tropisch aandoende oranjerie dient als achtergrond van het architectonisch gedeelte. Van hieruit is dit tuingedeelte met strakke geometrische vormen deels symmetrisch, deels evenwichtig opgebouwd. Cultuur en natuur als tegenstelling geven spanning aan dit tuingedeelte.