CULTUUR EN ONTSPANNING      
    KLIK HIER OM DIRECT TE  
    ZIEN OF  
U bedenkt samen met ons een idee voor uw gasten en wij ontvangen gastvrij. GASTENKAMER Oosterhouw  
    NOG BESCHIKBAAR IS.  
Mogelijkheden o.m.:    
* Nieuwjaarsborrel      
* Filmavond met bijpassende maaltijd    
* Picknick in de parktuin    
* Minisymposium (beamer en groot scherm aanwezig)   Klik hier op de aktuele blog UIT DE KEUKEN  
* Thee- of koffiecomplet voor groot gezelschap   VAN OOSTERHOUW  
* Leren scones bakken      
* Vergaderen in afzondering aan lange tafel met borrel na      
* Wijnarrangement ter afsluiting van excursie naar Noordwest-Groningen      
* Frans-Italiaanse lunch      
* Familiereunie met high tea   info@oosterhouw.nl  

Recepten Landhuis Oosterhouw

Zie voor recepten:

Jachtmaaltijd

Keuken in bedrijf voor de jachtmaaltijd voor servies Alt Strassburg. Foto van vlak voor de restauratie in 2007 , waarbij eigentijdse voorzieningen samengaan met de sfeer van 1913. De AGA heeft nog vorm en kleuren van het oorspronkelijk ontwerp.

 
High Tea
   
Uit de Russische keuken
  KOKEN IN DE AGA
 

Historie:

Een ongeluk waardoor Nobelprijswinaar Dr Gustav Dalen in 1912 blind was geworden, leidde indirect tot een van zijn bekendste uitvindingen: het Aga-fornuis. Toen Dalen thuis namelijk aan het herstellen was, kwam hij tot de ontdekking dat zijn vrouw moeilijkheden ondervond met haar traditionele fornuis. Er moest voortdurend op het eten gelet worden, het fornuis gebruikte grote hoeveelheden brandstof en het hele ontwerp deugde niet. De logische stap voor Dalen was om zijn wetenschappelijke kennis te gebruiken en een nieuw fornuis te ontwerpen. Het Aga-fornuis was een product waar Dalen om gaf. Het was een uitvinding voor het gewone volk, vond hij. Het project duurde vrij lang omdat hij er alleen in zijn vrije tijd aan kon werken. In 1929 was het fornuis eindelijk klaar. Het werd een onmiddellijk succes.

Naast eigen kennis en vinding de meest gebruikte kookboeken in de keuken van Oosterhouw

 
 
Algemeen
Vis en schaaldieren in de internationale keuken an pp 519 Zomer & Keuning Ede, 1982
Winkler Prins culinaire encyclopedie pp 751 2e dr Elsevier Amsterdam, 1984
Kleine encyclopedie van het culinair snobisme A.Moonen pp 304 Ambo Amsterdam, 2002
Over eten & koken, Wetenschap en cultuur in de keuken (oorspr.: Food & cooking, An encyclopedia of kitchen science, history and culture) H.McGee pp 874 hc Nieuw Amsterdam Uitgevers Amsterdam, 2004
 
Groningse keuken
Culinaria der Groninger borgen J.J.Stienstra (vw) pp 32 pb Regentschap Pragmaticum Illustre Slochteren, zj. 1961
Das Kochbuch aus Ostfriesland A.von der Haar pp 160 hc Wolfgang Holker Muenster, 1976
Eten om te leven, Leven om te eten, Groningers aan tafel sinds de middeleeuwen L.Boiten e.a. pp136 pb (waterschade) Culinaire vakschool/ Groninger Museum, 1986
 
Nederlandse keuken
De thuiskok, het plezier van eten en koken M.de Vos pp 284 pb Uitgeverij Contact Amsterdam, 2005
Engelse keuken
AGA kookboek M.Wermenbol-Eich pp 112 Amsterdam, 1939
The country kitchen cookbook, A treasury of over 250 fine recipes, plus how to brew, salt, smoke, press, pickle, bake, churn and preserve J.Innes pp 241Exeter New York, 1979
The AGA book M.Berry pp 144 Aga-Rayburn Telford (UK), 2005
 
Franse keuken
De kok en de tuinman, Seizoensgerechten uit de moestuin van een Frans chateau A.Hesser pp 511Kosmos- Z&K Utrecht, 2003
Worstpate en andere charcuterie uit de Franse keuken J.Grigson (vertaling Ria Loohuizen) pp 347 Terra/Lannoo Warnsveld, 2005
 
Italiaanse keuken
De Italiaanse keuken J.Wright (ed.) pp 192 De Lantaarn Amsterdam, 1983
Rond de tafel der Romeinen, met meer dan 150 originele recepten P.C.P.Faas pp 382 pb Domus Diemen, 1994
Pellegrino Artusi, De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten, Het standaardwerk van de Italiaanse keuken pp 495 Scepter/Lannoo, Tielt, 1997
 
Russische keuken
Classic Russian cooking, Elena Molokhovets' A gift to young housewives J.Toomre (transl., intoduction, annotation) pp 680 pb Indiana University Press Bloomington, 1998
Rusland, een reis boordevol smaken en recepten B.Boudon, L.Suchich pp 127 hc st Nederlandse uitgave: De Lantaarn Soest, 2005