Landhuis met Parktuin "Oosterhouw" te Leens met bezienswaardigheden in de omgeving.


1 Landhuis Oosterhouw

2 Borg Verhildersum

3 Centrum Leens


Ommelaand, mien ommelaand

Laand van lucht en licht en koren

Ien dei roemte ben 'k geboren

Laand van kweller, wiend en Wad

Ien dei roemte ligt mien pad

 

Ommelaand, mien ommelaand

As ik staaiger deur dien kloet'n

Vuil'k mie vrije man van boet'n

Wied is wereld van mien jeugd

Vrij de man dei dat nog heugt


Gieselpoal met op de achtergrond Landhuis Oosterhouw

Overnachten in Landhuis Oosterhouw met aantrekkelijke uitstapjes voor overdag
 
KLIK HIER OM DIRECT TE
ZIEN OF
GASTENKAMER Oosterhouw NOG
BESCHIKBAAR IS.
 
Landhuis Oosterhouw staat midden tussen twee beroemdheden: Hendrik de Cock en H.N.Werkman. Naast borgen, kerken en kenmerkende landschappen is er in de omgeving veel te zien. Grote boerderijen en in de dorpen rentenierswoningen met stijlkenmerken uit de periode tussen 1850 en 1930, waarbij Jugendstil-architectuur speciaal opvalt. De rijkdom van het gebied vindt u geillustreerd op kerkhoven.Typisch Noord-West Gronings is het babyhok, waarvan op deze site een beschrijving. Kleinschalige en goede restaurants zijn in de omgeving van Parktuin Oosterhouw te vinden. Onderstaand enige culturele suggesties voor fijnproevers: een vol en gevarieerd programma voor minstens twee volle dagen uit. Alles op fietsafstand; laat deze vooral niet thuis. Bij overnachting op Oosterhouw staan er fietsen voor u klaar. Verstandig is het een restaurant vooraf te bespreken; hieronder treft u de beste keuze uit het gebied.
TIP: de tuinenroute. (Zie onderaan)
(een volle dag plezier met kleinschaligheid)
 
Uit eten:

Voor sterren-diners kunt u o.m. terecht in visrestaurant Het Kleine Oestertje te Oldehove (10 autominuten) Restaurant Het Korensant te Molenrij (bij Kloosterburen) op fietsafstand, of het Schathuys van Verhildersum te Leens op loopafstand. Heel charmant en heel eenvoudig (alleen bij mooi weer in de zomer!!!) eet u op het terras van het Het lachende paard te Vierhuizen of het terras van Roodehaan op fietsafstand.


Wij maakten voor u de volgende selectie voor kleinschalige cultureel en landschappelijk aatrekkelijke uitstapjes in de omgeving:

 

1 : Parktuin "Oosterhouw"

2 : Borg Verhildersum

3 : Petruskerk met Hinzorgel

4 : Museumboerderij Welgelegen

5 : Boerderij Westerhouw

6 : Galerie Jacoba Wijk Wehe - den Hoorn

8 : Zolderman Antiquariaat / Triona Pers Houwerzijl

9 : Openluchtmuseum Het Hoogeland Warffum

10 : Theaterherberg Warfhuizen
11: Informatiecentrum Lammerburen (Electra)

12: Kloostermuseum St Bernardushof Aduard

13: Kerkje van Fransum

14: Kerkje van Oostum

15 : Wierdenland-museum Ezinge

16 : Allersmaborg Ezinge

17: Stichting Kinderboek-Cultuurbezit Winsum

18 : Kerkhof te Wierhuizen

19 : Aniekhoeve Boerma Uithuizen

20 : Menkemaborg

21 : Antiquariaat Bij Tij en Ontij kloosterburen

22 : Arboretum Notaristuin Eenrum

23 : Monument H.N.Werkman voor zijn geboortehuis te Leens

23 : De geselpaal

 

Aan de weg op 200 meter afstand van Oosterhouw, richting De Houw, staat de voormalige "gieselpoal", later grenspaal tussen de gemeenten Leens en Ulrum. Nu deze gemeenten zijn samengevoegd, heeft de paal geen betekenis meer, maar blijft een aardig landschappelijk element. Op de paal staat de volgende tekst:

'K ben hier geplaatst

Aanschouw mij niet

Als strafpaal, .

maar als een limiet

De tekst op de gieselpoal duidt erop dat de paal eerst als strafpaal dienst deed. In 1839 is de paal geplaatst als grenspaal.


Voor liefhebbers van tuinkunsthistorie (1 - 25 kilometer afstand van Parktuin Oosterhouw) :

 

 

RENAISSANCE: De Prinsentuin Groningen

BAROK: Menkemaborg Uithuizen

BAROK / LANDSCHAPSSTIJL: Fraeylemaborg Slochteren

LANDSCHAPSSTIJL: Geertsemaheerd Slochteren / rentenierswoningen Rasquert

CLASSICISTISCH: Welgelegen Leens

NEO-ECLECTISCH: Verhildersum Leens

EIGENTIJDS: Kwekerij / tuin De Kleine Plantage Eenrum

 

 
  J.Vroom Sr., ontwerper van veel slingertuinen
DE TUINENROUTE NOORD-WEST GRONINGEN  
   
Vanuit Oosterhouw te Leens:  
Voor auto of fiets.  
i.v.m. openingstijden alleen van woensdag t/m zaterdag  
Vanuit Landhuis Oosterhouw: dorp Leens doorrijden: na Verhildersum links boerderij WELGELEGEN, N361 oversteken. De tweede boerderij links BORGWEER, doorrijden via binnenwegen naar Eenrum. Bezoek de kwekerij DE KLEINE PLANTAGE en het ARBORETUM, dan richting Mensingeweer de afslag Baflo nemen. Rechts een boerderij met voorhuis uit 1600 met SLINGERTUIN. Grote weg oversteken in Baflo, dorp inrijden en bij haven naar links. Rechts ziet u een NEO-GOTISCH HUIS met een tuin vol stinzenplanten en er volgen nog een rij romantische slingertuinen. In het dorp Rasquert (haven rechtdoor rijden) KWEKERIJ BRANDENBURG. Terug naar grote weg en doorrijden naar Warffum. Tussen Rasquert en Warffum ziet u rechts de BREEDENBORG. Halverwege de doorgaande weg midden in het dorp Warffum naar links en weer links aanhouden voor KWEKERIJ DE BEEMD. Terug naar centrum van het dorp voor ARBEIDERSMOESTUINEN in het openluchtmuseum Het Hogeland, waar u tevens een glas wijn kunt nuttigen. Verder is de PASTORIETUIN een bezienswaardigheid. (alleen op afspraak is voor groepen interieur te bekijken.) En passant ziet u naast de kerk de oude begraafplaats met stinzenplanten. Rijdt u verder richting Uithuizen. Na het laatste pand van Warffum linksaf gaan en de ventweg volgen. Verwondering en bewondering zal zich van u meester maken bij het zien van een rij grote herenboerderijen. BOERDERIJ OUDE LAAN heeft een nieuwe tuinaanleg in Architectonische stijl. Andere boerderijen hebben slingertuinen. Rijdt u door via de provinciale weg naar Uithuizen. Rechtdoorrijden langs Uithuizen tot u een spoorlijn oversteekt; direct na het spoor naar rechts. Eerste boerderij rechts is de Antiekhoeve Boerma, waar u in de tweede schuur een geheime deur aantreft waarachter OUDE TUINGEREEDSCHAPPEN zijn te vinden. Vervolgt u de weg naar de parkeerplaats van de MENKEMABORG met Baroktuin en 18e eeuws interieur. Pannekoeken eten en terug naar Oosterhouw, van waaruit u de volgende dag de BORG VERHILDERSUM met tuin en 19e eeuws interieur bezoekt.