SCHOONHEID IS MIJN VAK

CURRICULUM VITAE

KLAAS T. NOORDHUIS

(Zuurdijk, 29 oktober 1949)

Boerderij Doornbosheert te Zuurdijk is mijn geboorteplek. Vanaf mijn prille jeugd kreeg ik met tuinen te maken: als zuigeling werd ik al in de tuin gelegd in een babyhuisje. Het "babyhok" is een uitvinding van de Eenrumer huisarts Dr. Posthumus, die al voor de tweede wereldoorlog vond dat baby's meer frisse lucht behoefden. Liefde voor natuur raakte zo in mijn genen. Het babyhok behoort tot het typisch Noord-Gronings cultuurgoed: door de dorpsdokter in 1939 ontwikkeld en nu nog in zwang. Een niet erg gelukkige jeugd compenseerde ik met dromen op de dijk. Vroeg leerde ik daardoor verschillen in plantengroei kennen en zag al op erg jonge leeftijd de bijzondere planten op de Zuurdijkster dijk als kattedoorn en oranje havikskruid.

OPLEIDING EN WERK

Ik werd opgeleid aan de tuinbouwschool te Frederiksoord. Na mijn opleiding volgde de inrichting van de tuinbouwtentoonstelling Floriade 1972 te Amsterdam en volgde werk opzichter in de Amsterdamse plantsoenen. Alweer dromen: Holysloot en Durgerdam behoorden tot mijn werkgebied. In die tijd volgde ik avondschool Spaans ter voorbereiding op een wereldreis die twee jaar zou duren. Tijdens de reis werd ik om weer verder te kunnen tuinman bij de Govenor General te Wellington en na korte tijd opzichter in de parlementstuinen van Nieuw Zeeland. Via een acht maanden durende tocht over de Andes tot de zuidpunt van Vuurland leerde ik de planten van de gematigde klimaten van Z-Amerika kennen. Het zien van de Incalelie was een van de hoogtepunten.

Na terugkomst wijdde ik mijn aandacht aan een tuincentrum. In deze tijd kwam C.O.Jellema in mijn leven, waarmee ik tot in 2003 heb gewoond. Vanaf 1986 begon het werk als tuinontwerper en -consulent. De eerste jaren in de Kijk in 't Jatstraat in Groningen en vanaf de dag dat de muur in Berlijn viel in 1989, op Oosterhouw. De nadruk lag in de aanvang op de kleinere stadstuin; later meer op tuinen in landelijk gebied, waarbij de historie van het pand een belangrijke rol speelt. Na het heengaan van Jellema leerde ik Hans Christiaan Klasema kennen, nu echtgenoot en partner in het ontwerpen van tuinen.

Mijn tuinontwerpen werden meermalen gepubliceerd onder andere in boeken van David Stevens en Sir Roy Strong. Vanaf 1993 volgden vijf eigen publicaties in boekvorm bij Rebo-Productions, waaronder Tuinieren het hele jaar, een omvangrijk naslagwerk voor zowel beginnende als gevorderde tuiniers dat direct na verschijnen in het Engels, Duits, Frans, Russisch en Tjechisch werd vertaald. Het belangrijkste werk is de tuinplantenencyclopedie, een handig en volledig naslagwerk van tuinplanten die intussen de 25e druk beleefde.

Verder ontwerpen H. Christiaan Klasema en ik vanuit kunsthistorisch perspectief hedendaagse tuinen voor huizen die onder architectuur zijn gebouwd. We ontvangen ook samen gasten. U kunt bij ons de tuin bezoeken of slapen in het gastenverblijf en een schoonheid beleven van weleer in het concrete nu van deze dag. Uitdragen van Groningse cultuur is daarbij een van mijn passies.