MIJN WERK IS EEN VERHAAL

CURRICULUM VITAE HANS CHRISTIAAN KLASEMA

(Rotterdam 3 mei 1958)

Na mijn opleiding aan de St.Joostacademie en de Rietveldacademie in 1980 werkte ik in verschillende disciplines. Aanvankelijk in de grafiek: illustraties voor tijdschriften en kranten zoals de Avenue en NRCHandelsblad. Later in de beeldende kunst: tekeningen en objecten voor galerie de Praktijk van Dirk Vermeulen en Lumen Travo van Marjan van Tilborg.

Op uitnodiging van Jan Ritsema maakte ik een verbinding van mijn beeldend werk met het theater. Ik verzorgde toneelbeelden o.a. voor theatergroepen Mugmetdegoudentand en Toneelgroep Amsterdam. Vanuit de vormgeving raakte ik meer en meer betrokken bij de inhoud en het maakproces van de voorstellingen. In 1989 nam ik deel aan een nieuwe discipline binnen de Prix de Rome : Beeldende Kunst en Theater.

Al werkend werd ik gewaar dat mijn eigenlijke werk niet in een beeld te vangen is. Ook niet in de uiteindelijke vorm van een voorstelling. Maar eerder in mijn houding ten opzichte van de plek, de spullen en de betrokkenen. Ik wilde onderzoeken wat dit precies was. En verhuisde vanaf 1990 uit de stad naar Farebuorren, Friesland. Daar woonde ik bewust als kunstenaar te midden van anderen zonder de nadruk te leggen op het maken van concrete kunstproducten.

Ik groef een kuil in mijn huis en ontwikkelde al doende een houding die leidraad werd voor mijn weg. In aandacht, leeg, ontspannen en zonder vooropgezet doel. Ik probeerde het 'goede te doen' en te wachten wat zich zou aandienen in het hier en nu om daarop te antwoorden.

Vanuit deze houding experimenteerde ik in woningen, in het theater, in het museum en in de openbare ruimte. Na het meespelen in de voorstelling Video/games van Mugmetdegoudentand richtte ik een kleine cel onder de theatervloer in om vanaf dan in de projecten te gaan leven en één te zijn met de mensen en de situatie. Ik verkoos mijn positie van zelfstandig kunstenaar (autonomie) in te ruilen voor een houding van dienstbaarheid (heteronomie).

Een proces van verinnerlijking werd het gevolg van deze stap. Dit leidde me naar mijn keuze om in te treden in het benedictijner klooster St. Benedictusberg te Vaals als contemplatief monnik. Daar was /leven,/ kunst en spiritualiteit verbonden met het leven binnen een gemeenschap. Ik wilde mij geheel en al door anderen en door de Ander, door God laten vormen. Gericht op mystieke eenwording als uiterste vorm van handelen (theonomie).

Na vijf jaar ging ik er weg om terug te keren naar de stad en de groep waar ik vandaan kwam. Samen met Mugmetdegoudentand werkte ik vanaf 2000 aan 'de Straat', een utopisch woon/werkplan voor IJburg in Amsterdam. In het kader van dit project richtte ik galerie de Praktijk voor drie weken in tot 'Silenthotel'. Een hotel in een kunstsituatie rondom stilte, waar gasten dag en nacht konden binnenlopen, eten en slapen.

Daarna trok ik mij weer terug ik in een klooster. Nu in de St. Willibrordusabdij bij Kasteel Slangenburg, Doetinchem. Vanuit die verborgenheid schreef ik een jaar lang brieven naar bekenden en onbekenden als vrucht van Lectio Divina, een klassieke beproefde wijze van lezen van bijbelse en mystieke teksten. Een brief met de titel 'Verlangen' bracht mij op Oosterhouw, een negentiende eeuws landhuis met parktuin in Noord Groningen. Hier woon en werk ik sinds 2004 met tuinontwerper en publicist Klaas T. Noordhuis, nu mijn echtgenoot.

Hier gaat mijn werk door. Achter de beslotenheid van de haag ontwikkel ik een dagindeling van werk en wandelen in stilte. Koester huis en tuin. Bereid ontmoetingen met mensen voor. In de bospercelen rondom de bestaande parktuin maak ik mijn eigen beleving van de schoonheid van de tuin zichtbaar.

Verder ontwerpen Klaas T.Noordhuis en ik vanuit kunsthistorisch perspectief hedendaagse tuinen voor huizen die onder architectuur zijn gebouwd. We ontvangen ook samen gasten. U kunt bij ons de tuin bezoeken of slapen in het gastenverblijf en een schoonheid beleven van weleer in het concrete nu van deze dag.

CONTACT:

Wilt u mij bezoeken: mail naar: christiaan@oosterhouw.nl

of klik hier voor aktuele blogspot

 

 

Doorklikken voor teksten en publicaties:

-mijn werk is een verhaal

-de ree

-abies nobilis/c.o.j.

-claustrum/monachus

-vanuit een monniksbed

-internal dance/absent body

-japans reisverslag

 

Doorklikken voor beeld

-website: www.hcklasema.nl

-fotoboek japanse pad in wording en The Japanese Garden, intensive seminar in Kyoto

 

DEZE PAGINA IS NOG DEELS IN BEWERKING