De gastenkamer

Het huis heeft een (1) gastenkamer voor twee personen.

Gastenkamer

De voormalige slaapkamer van de notaris is nu de gastenkamer; de aangrenzende bibliotheek dient als lounge. De gastenkamer met balkon is vooroorlogs ingericht en biedt uitzicht op de lange as van de parktuin.

Naast familieportretten van Groninger boerengeslachten hangen er op het oude betengelde behang de uit de Gemser-collectie afkomstige schilderijen van Theo Goedvriend (1879 -1969): een Zuidfrans landschap, een Bantoemeisje uit zijn Afrikaanse periode en een Bretons landschap. De kamer heeft een dubbele wastafel, eigen ruime douche en WC. Gesteven linnen en extra grote zachte handdoeken. Er is een doorloop naar de aangrenzende meidenkamer, waar u koffie en thee kunt zetten en waar dranken in de ijskast klaarstaan. De boeken in de literaire bibliotheek zijn er om gelezen te worden en de vleugel staat in de zonnige borrelkamer voor u gestemd. Dagelijks liggen er verse kranten en tijdschriften. Er is geen verkeerslawaai; wel kunt u worden gewekt door geschreeuw van zwartvleugelpauwen , gemitrailleer van poelepetaten of gekraai van de Araucana-haan. U bent vrij om in de theekoepel of elders in de parktuin te zitten, waar u thee of koffie geserveerd krijgt (dit is bij de prijs inbegrepen). In de kamers mag worden gerookt. Velours gordijnen en Deventer tapijten kunnen voor astmapatiënten een probleem vormen. Geen huisdieren, niet omdat we dieronvriendelijk zijn, maar ter bescherming van onze eigen dieren w.o. de Welch Corgi Lord Alfred met roepnaam Bosie. In de parktuin en in de lounge is draagbare telefonie niet toegestaan. Voor wereldwijde verbinding met uw schootcomputer is gezorgd. Voor iedere dag verblijf ligt er een courant en staat er wijn, gekoeld of gechambreerd. Roken is (blijft) toegestaan. Bliksembeveiliging en brandladder aanwezig.

Zowel exterieur als interieur van Landhuis Oosterhouw zijn aangewezen als Rijksmonument.

KLIK HIER

OM DIRECT TE ZIEN OF DE GASTENKAMER NOG BESCHIKBAAR IS

 

Lounge

Uw lounge is de literaire bibliotheek die tevens is ingericht als huisbioscoop. Een zelf meegebrachte film kunt u hier opzetten en zult u een dag slecht weer als aangenaam beleven. Wij zorgen voor de Cornetto's en eventueel een bijpassend gerecht..

 

 

Ontbijtkamer

De schouw in de eetkamer dateert uit de bouwtijd 1868; lambrisering en plafond zijn uit de verbouwtijd van 1913. Het handgeknoopte Deventer tapijt in warmrode kleurschakering dateert ook uit deze periode. Meubilair en lamp werden door de ouders aangeschaft bij hun huwelijk in de dertiger jaren. Gefabriceerd en gekocht bij de fa Huizenga in Groningen.
In de eetkamer van het huis serveren wij het ontbijt op het servies Rosenthal Maria Weiss of naar keuze Villeroy & Boch Alt Strassburg .(Zie hieronder de historie van deze serviezen.) Zilveren tafelfazanten en kaasduimpjes of kaasduimen ontbreken niet; damast is gesteven, waardoor de Jugendstil-bloemmotieven beter uitkomen. Voor rokers: de silent butler is bij ons nog in gebruik. Bestek uit de tijd: parelrand of Haags lofje.
Op koele zomerochtenden ontsteken we de kachel; op warme zomerse morgens serveren we buiten op het sfeervolle terras onder een glazen overkapping.

 

We bieden u de mogelijkheid vrienden uit te nodigen om aan te schuiven bij het ontbijt.


 

Bijzonderheden
De geserveerde eieren komen van eigen Araucanakippen. De Araucana's komen van oorsprong uit Chili en leggen groene, cholestorol-arme eieren. (Servering alleen bij voldoende legresultaat.)
 
U kunt uw eigen schootcomputer in alle kamers draadloos gebruiken (werkt niet op Apple).

 
Ontbijtserviezen
Bij het de luxe "19e eeuws overnachten" wordt naar keuze het ontbijt op een van de volgende oude serviezen geserveerd:
Rosenthal Maria Weiss
Historie
Philipp Rosenthal (1855 - 1937) vernoemde zijn vrouw, de Franse markiezin Maria de Beurges door de vorm van dit servies haar voornaam te geven. Als voorbeeld voor de vorm diende een zilveren theepot uit 1815 die de grondlegger van het merk Rosenthal van een reis uit Engeland meebracht. Het ebbenhouten handvat van deze empire theepot is nog herkenbaar in de handvaten van de koffie- thee- en suikerpot. De productie van dit witte porselein met granaatappelrand startte in 1916. In 1939 bestond dit veelkantige servies al uit meer dan honderdzeventig verschillende onderdelen. De helft daarvan wordt nu nog gemaakt. De productie omvatte vele motieven als viooltjes, lichtblauwe festoenen, bramentakken, roosjes, goudrand of rand met klimopblaadjes en mooie namen als Mandelbluete en Blaue Stunde. Fruitschaal en fruitbordjes zijn gedecoreerd met goudrand en vruchten. Hoewel niet meer in pruductie bestaat er nog het Maria glasservies met zeskantige voet dat deels uit kristal bestaat.Nog steeds wordt Rosental Maria Weiss gefabriceerd en nu ook deels in glas uitgevoerd. Met Wegwood behoort dit nog steeds eigentijds overkomende servies tot de grootste klassiekers.
Meer over dit servies...., zie ook film
 
Villeroy & Boch Alt Strassburg
Historie
In 1748 startte Francois Boch (1695 - 1754) in de Lorraine een keramiekfabriek. In 1809 kochten de kleinkinderen Jean-Francois Boch en zijn broers het voormalige Benedictijner klooster te Mettlach waar een moderne fabriek in werd ondergebracht. Jean-Francois fuseerde met zijn concurrent/collega Nicolas Villeroy in 1836. Hun kinderen trouwden in 1842 onderling en daarmee was de naam Villeroy & Boch stevig gevestigd. Villeroy & Boch startte de fabricage van het servies Alt Strassburg in 1915. Het geschulpte servies kent vier verschillende bloemen: roos, margriet, tulp en lelie. De borden hebben een dunne groene rand. Oudere stukken hebben mosgroene handvaten; later werd het uitgebreide servies gemoderniseerd en werden de handvaten gemaakt met een dun groen bladerrandje. Aan de stempels op de onderzijde is jaar van productie af te leiden. Latere onderdelen van dit aardewerk zijn afwasmachinebestendig. In het jaar 2000 stopte de productie, maar de belangstelling voor dit ietwat ouderwets aandoende servies blijft groot.
 

En...ontbijt u niet graag, dan serveren we alleen een kop koffie met een broodje.  
In plaats daarvan een bruch na een fietstocht? Of korting op de prijs?  
Aankomst- en vertrektijden doen we ook niet moeilijk over.  
 
De grote terrasluifel vergroot de mogelijkheid buiten te ontbijten.  
   

ARRANGEMENT 2014
Van mei tot september 2014 bieden we logiesgasten een concert aan in de grote Petruskerk waarvan koor en dwarsbeuken uit ongeveer 1200 stammen. Hier wordt op zaterdagavond om 20.00 uur het beroemde Hinsz orgel door bekende organisten bespeeld. (de kerk is op loopafstand)
 
Monumentaal Usquert 2014
Ook wijzen we u graag op de Rosenthal Maria tentoonstelling op 10 en 11 mei 2014 in het Berlagehuis te Usquert. Zie hiervoor button AGENDA

Een van de vele reacties in het gastenboek:
 
  O, was ik nog maar zeven
  dan was ik hier gebleven
  om eindloos te verglijden
  in steeds maar andre tijden
 
  om hoog in de oude bomen
  mijn jaren te verdromen
  en in de donkre hagen
  de slangen na te jagen
   
ZIE HIER FOTOREPORTAGE